Pijn, we kennen het vrijwel allemaal. Het is vervelend en soms grijpt het behoorlijk in in ons dagelijks leven. Honden kennen ook pijn. Ze kunnen niet altijd goed aangeven waar die zit, hoe erg die is en hoelang ze die pijn al hebben. Vaak kun je het zien aan gedrag, vooral als het acute pijn is kun je meestal wel zien waar die zit en waardoor hij veroorzaakt wordt. Bij chronische pijn is dat al veel lastiger. In zo’n geval zul je dus meer detective arbeid moeten verrichten.
Maar wat is pijn nu precies? Wat is de functie van pijn? Hoe kun je pijn voorkomen, kun je pijn voorkomen en is dat wenselijk? Wat kun je doen aan pijn en is er een verschil tussen acute en chronische pijn?
Op al deze vragen gaan we in deze cursus een antwoord op proberen te geven. Hierbij moet je wel altijd in gedachten houden dat ieder individu pijn anders ervaart, pijn anders uit en op verschillende behandelingen verschillend zal reageren. Er is dus niet één oplossing voor alle soorten pijn bij alle levende wezens, in deze cursus mn honden.
De onderwerpen die oa aan bod gaan komen:
- Wat is pijn
- Soorten pijn
- 4 soorten
- Gradaties van pijn
- 10 gradaties en verschillende pijnschalen
- Oorzaken van pijn
- Pijn management/-behandeling
- Kruiden
- CBD
- Massage
- Beweging/fitness
- Acupressuur
- Homeopathie
- Bachbloesems
- Aromatherapie
- Acupunctuur
- Reguliere medicatie (meestal NSAIDs)
Disclaimer: Deze cursus is geen vervanging voor de dierenarts. Bij pijn altijd even je dierenarts consulteren. Bij gebruik van natuurlijke medicatie, massage of acupressuur moet je ook altijd rekening houden met andere medicatie en al bestaande aandoeningen en condities
Vereisten
- Enige anatomische kennis is handig
Doelgroepen
- Iedereen die honden heeft of met honden werkt